Till Nina (och alla andra som börjat jobba igen)

Behåll semesterlugnet!

10 tips som stoppar stressen inför höstenGruvar du dig för att börja jobba efter en lång, skön ledighet?
  Lyd ett gott råd: skippa vardagshetsen i höst.
  Stressdoktorn Tomas Danielsson lär dig hur.
 

   1. Planera inget extra på kvällarna.
Ledighet och vila är en färskvara som man inte kan bunkra upp med. Att du känner dig extra trött när du kommer till-
baka till vardagsjäkten efter en lång lugn semester är alltså helt naturligt. Det tar helt enkelt lite tid att vänja sig vid arbetsrutiner och tidiga morgnar igen. Speciellt första veckan brukar vara tuff, så se till att ha den fri från kvällsaktiviteter.

2. Inse att du har semester varje vecka.
En vecka har 168 timmar. Säg att du jobbar 40 timmar av dem, reser i 5 timmar, sover 49 timmar och sköter hushållssysslor i 35 timmar. Då har du ändå kvar 39 timmars ledighet! Tyvärr har våra hjärnor en tendens att fokusera på allt vi inte hinner göra, vilket gör att vi inte riktigt förstår hur mycket fritid vi egentligen har. Njut istället för att gräma dig!

3. Få balans mellan jobb och fritid.
Det absolut värsta som du kan göra första arbetsdagen är att tänka ?jaha, då är det 47 veckor till nästa sommarsemester?. Fokusera istället på att det faktiskt bara är fem dagar kvar till en lång, skön augustihelg. En lång sammanhängande ledighet ger visserligen möjlighet till välbehövd återhämtning, men det är ännu viktigare att hitta en schyst växeltakt mellan jobb och ledighet som fungerar året runt.

4. Lev i nuet.
Låt bli att göra upp planer för vareviga kväll och helg, var istället lite semesterspontan även under hösten. Sugen på att grilla med grannarna i kväll? Gör det då. Man måste inte bjuda in flera veckor i förväg och städa hela huset innan. Och att sitta uppe sent en kväll är helt okej ? så länge du tar igen förlorad sömn redan natten efter.

5. Strunta i semestersnacket.
Första dagen efter semestern brukar bli ett långt maraton i semesterberättelser. Joel har öluffat i Grekland, Bettan har renoverat badrummet och Kajsa har varit med hela tjocka släkten i sommarstugan. Det är lätt att man omedvetet tänker att de hunnit med mycket mer än man själv, men så är det sällan. Strunta helt enkelt i vad andra har gjort.

6. Sortera dina papper.
Många möts av pappersberg på skrivbordet efter semestern. Försök inte ens att ta tag i allt direkt. Kasta så mycket du kan och sortera resten i tre högar: ?måste göra nu?, ?måste göra vid tillfälle? och ?kanske göra vid tillfälle?. Bara det absolut nödvändigaste ska hamna i den första högen. På så vis får du kontroll istället för kaos.

7. Bry dig inte om informationsglappet.
Under semestern har du varit borta från kontorets internmejl, dagstidningarna och grannarnas skvaller. Nu vill du ta igen all information du missat. Stopp, stopp! Det är bara stressande. Du kan inte ha koll på allt som har hänt ? och är det något du verkligen måste veta så kommer du garanterat att få reda på det.

8. Lägg shoppingen på is.
För många har semestern gjort stora hål i kassan, vilket lätt blir en stressfaktor. Då finns bara en lösning: shoppa inte! Det absolut sista du ska göra är att ta lån för att
konsumera. Se det istället från den positiva sidan: när
du inte springer i affärer eller på krogen får du ju en massa användbar tid över. Läs de där böckerna du inte hunnit läsa eller klistra in semesterbilderna i album.

9. Planera in ljuspunkter under hösten.
Att planera in roliga aktiviteter under hösten är en strålande idé. Du får något att se fram emot, och minskar dessutom stressen över att ?allt? kul måste hinnas med under sommarsemestern eftersom du gör lite av det senare. Det behöver inte vara stora grejer ? varför inte en svamputflykt eller ett besök på Junibacken med barnen? Men boka inte varje helg!

10. Ta kravlösa promenader.
Tid för att ?bara vara? är superviktigt för vårt välbefinnande. Våga sno åt dig ett par timmar under vilka du inte måste vara ett dugg effektiv. Ett utmärkt sätt är att ta spontana promenader utan mål för att rensa hjärnan.

Tomas Danielsson är forskare och författare, men framförallt föreläsare och inspiratör i psykisk friskvård ute i arbetslivet


Kommentarer
Postat av: Nina

Härreguuuu! vilka utlägg. Känner mej nästan mer stressad nu! :o)

2007-07-31 @ 18:56:29
URL: http://ninast.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0