Moussaka

Blev sjukt sugen på lasagne så därför lagar jag moussaka.
Typ samma färg, fast blå.
Jag gör moussaka på samma sätt som lasagne fast jag lägger skivad aubergine istället för lasagneplattor.
Den här gången strödde jag lite vetemjöl på aubergineskivorna så att det inte blir så blött i formen.
Nu ligger den i ugnen och gottar sig.
Om en kvart skall jag svulla.
Oh yeah!
Fett hungrig nu, har bara ätit lite kokt fisk med gurka och minimajs i dag.

Arlakökets recept på moussaka


Moussaka är en grekisk gratäng med auberginer och köttfärssås som varvas med härlig ostsås. Servera moussaka med grekisk sallad, eller ditt eget val av sallad.
Moussaka

Ingredienser

4-6 port

2 auberginer, ca 600 g
1 tsk salt
Köttfärssås:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
Arla smör
400 g köttfärs
1 burk krossade tomater, ca 400 g
2 msk tomatpuré
2 krm mald kanel
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Ostsås:
2 msk vetemjöl
3 dl Arla Ko mjölk
2 dl Arla Köket riven ost gratäng
1 krm salt
1 ägg

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Skär aubergine i centimetertjocka skivor och lägg på hushållspapper. Strö över salt. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kanel, salt och peppar. Låt såsen koka ca 5 min. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka ca 3 min. Rör ner 1 1/2 dl av osten, salt och uppvispat ägg. Torka av aubergineskivorna och stek dem i smör i en stekpanna ca 1 min per sida. Varva köttfärssås och aubergineskivor i en smord ugnssäker form. Häll över såsen och strö över resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera med en sallad.

Kommentarer
Postat av: Nina

Om du inte vill att det ska bli så "blött" i maten när du lagar med aubergine och zucchini kan du salta och låta ligga ett tag så vätskar dom ur...

strimla zucchini med potatis skalaren, salta ur och koka i några min, perfekt som bandspaggetti.

2011-08-03 @ 15:52:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0