Baka utan socker

Jag har löst problemet med jorgubbstårta till midsommar.


LCHF och bakverk är ingen bra kombo, men nu skall jag försöka mig på detta:

Socker"kaka utan socker

Lite platt men god, särskilt som tårtbotten eller som grund för bakelser eller andra godsaker.

3 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk vanilj, eller mer efter smak
1,5 dl strösötningsmedel typ hermesetas lättströ
2 tsk fiberhusk

4 ägg
2 dl mjölk
100 gram smör

Smält smöret och låt svalna. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa äggen i en annan stor skål. Blanda ner ungefär hälften av de torra ingredienserna, allt smöret och all mjölken. Sedan resten av de torra ingredienserna. Vispa inte onödigt mycket, bara så att allt är väl blandat. Bred ut smeten i en smord form (ev. med ströbröd också) ca 24x30 cm. Grädda i 175 grader i 25 minuter. Stjälp upp kakan, gärna på galler.

Sockerkaka och liknande typ av bakverk brukar vara svåra att göra utan socker. Det blir helt enkelt inte så högt och fluffigt. Men vad värre är, det blir ofta hemskt torrt och smuligt. Den här varianten blir också tämligen platt, men ändå faktiskt riktigt saftig, mjuk och fin i konsistensen. Lite pilligt men det går att dela den och få två lager tårtbottnar. Lite plattare, lite kompaktare än en ordinär tårtbotten.
Jag brukar ibland använda den här kakan som botten till diverse bakelser, till exempel ta ut rundlar men hjälp av ett glas i lämplig storlek. Det kan bli ca 8 - 12 rundlar.

Vaniljen jag använde här var "äkta ekologiskt vaniljpulver" (dvs bara mald vanilj i burken). Det finns ju alla möjliga varianter av extrakt och vaniljsocker etc. Den här är väl bland de mest sockerfria alternativen.

P.S Jag undrade också vad Fiberhusk var för något
Så jag googlade och hittade detta:

FiberHusk - för godare glutenfritt bröd

FiberHusk innehåller 100 % pulveriserat psylliumfröskal. Det har visat sig att de gelébildande fibrerna i psyllium till stor del har samma egenskaper som gluten i samband med bakning.
Tack vare sitt rika innehåll av kostfiber (85%) har fiberHusk förmågan att suga upp vätska och svälla. Det ger en geléartad konsistens som binder samman degen.

Degen får en mer "normal" konsistens vilket gör den mer lättarbetad. Den kladdar mindre och blir, framför allt, kavlingsbar.
FiberHusk är helt smak- och luktfri. Det syns inte heller i det färdigbakade brödet. På så vis fungerar fiberHusk även utmärkt till bakpulverdegar, mjuka kakor, småkakor och kex.
FiberHusk är, på grund av sitt rika fiberinnehåll, också ett mycket bra fibertillskott. Det kan med fördel även användas som fibertillskott vid bakning av vanligt, ej glutenfritt, bröd. Vid bakning av t.ex grovt bröd ger fiberHusk ett saftigare och mindre smuligt bröd. Detta tack vare sin förmåga att suga upp vätska och binda samman brödet.

FiberHusk kan även ersätta ägg i t.ex. sockerkaka och pannkakor.

Säljs i påsar om 100 g och 300 g.
100 g finns på ICA, Hemköp, Willys, Hälsokostbutiker och Bergendahls.
300 g finns på Coop, Hälsokostbutiker och Apoteket.
Ingredienser:
Pulviriserat psylliumfröskal (Plantago Ovata)

Näringsvärde per 100 g:
Energi
Protein
Kolhydrater
- varav sockerarter
Fett
- varav mättade fettsyror
Kostfibrer
Natrium
kJ 50 / 10 kcal
1,5 g
0 g
0 g
0,6 g
0,1 g
85 gram
0,08 gram

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0