Söndagsmiddag

Kroppkakor

Småländska kroppkakor skiljer sig rån Öländska genom att de lagas av endast kokt potatis. I de Öländska har man även rå. Klassiska tillbehör till kroppkakor är lingon och skirat smör.
Småländska kroppkakor

Foto: TV4

Antal portioner: 4
Ingredienser

1/2 1/2 kg kokt, kall potatis
2 2 ägg
2-5 2-5 dl vetemjöl
1/2 1/2 tsk salt

Till fyllning:
500 500 g rimmat fläsk
2 2 gula lökar
2 2 msk malen kryddpeppar
1 1 tsk malen vitpeppar

Till kokning:
5 5 l vatten
2 2 tsk salt

Till servering:
lingon
skirat smör.

Gör så här

1. Fyllning: Tärna det rimmade fläsket. Skala och hacka löken fint. Fräs fläsk och lök utan att löken tar färg. Krydda med krydd- och vitpeppar och låt sedan fyllningen rinna av i ett durkslag. Förvara fyllningen i kyl.

2. Pressa potatisen. Knäck äggen och vispa upp dem. Blanda potatisen med ägg, salt och så mycket mjöl att det blir en fast och torr deg. Arbeta snabbt ihop degen.

3. Gör en rulle av degen och skär den i 20 skivor. Rulla till runda bollar och gör en grop i varje. Lägg fyllning i gropen och nyp igen noga. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Sjud kroppkakorna, ett lager i taget, i 10-15 minuter beroende på storlek. Ta upp med hålslev. Servera med skirt smör och lingon.


Kommentarer
Postat av: Anonym

fin blogg :D



www.qily.blogg.se

2010-10-20 @ 16:26:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0